Francia-német zsoldoskompánia a XVII. századból
2013. március 2., szombat

Gombóc és torta friss sajttal

A saját készítésű friss sajtot számtalan módon felhasználhatjuk, az alábbiakban Marx Rumpoldt két süteményreceptjét próbáltam ki. A két sütemény tésztája azonos, az eltérés csak a formájukban van.

A CLXXI. oldalon olvasható egy friss sajttal készült gombóc re­cept­je:

70. Nimm ein frischen Käß / der vber Nacht gemacht ist / thu schön weiß Mehl vnnd Eyerdotter darvnter / rüres wol durcheinander / mach Küchel darauß / nimm Papier / vnd bestreichs mit Butter / vnd leg die Küchel darauff nebeneinander / scheubs in einen warmen Ofen / so wirt es fein aufflauffen / wirt innwendig fein hol wie ein Schwam / richt es in ein Schüssel an / begeuß mit frischer Butter / unnd besträw es mit weissem Zucker / gibs warm oder kalt auff ein Tisch / beschneidts fein rundt un dünn / legs auff eine Schüssel / bespreng es mit Rosenwasser / und besträw es mit weissem Zucker / so ists gut und wolgeschmack.

70. Végy friss sajot, ami este készült, és tégy hozzá szép lisztet és tojássárgáját. Keverd jól el, és csinálj golyókat belőle. Végy papírt, kend meg vajjal, tedd rá a golyókat, és told meleg kemencébe. Ettől szépen megdagadnak, és a belsejük üreges lesz, mint a szivacs. Készítsd el egy tálban: öntözd meg friss vajjal, és szórd meg fehér cukorral. Melegen vagy hidegen tedd az asztalra. Vágd vékonyra és kerekre, tedd tálba, öntözd meg rózsavízzel, és szórd meg fehér cukorral, úgy jó és ízletes.

A kész gombócok: az egészek olvasztott vajjal,
a szeleteltek rózsavízzel is megöntözve.

A rózsavíz - a rózsaolaj gyártása során keletkező párlat - Európában manapság szokatlan hozzávaló, de a vanília elterjedése előtt gyakran használták péksüteményekben. Rumpoldt az fentivel azonos tész­tá­ból készült tortát is ezzel ízesíti:

71. Du kanst auch wol ein Turten machen von einem solchen Teig / vn kanst es kalt lassen werden / die nennet man Käse turten / und wenn du es wilt auff ein Tisch geben / so besprengs mit Rosenwasser / unnd gibs kalt / besträw es mit weissem Zucker. Du magst gantz geben oder zerschneiden.

71. Tortát is csinálhatsz egy ilyen tésztából, és hagyhatod, hogy ki­hűl­jön. Ezt sajttortának hívják. Ha tálalod, öntözd meg rózsavízzel, hidegen, és szórd meg fehér cukorral. Egészben adhatod, vagy fel is vághatod.

A kész torta rózsavízzel, vajjal megöntözve, cukorral megszórva

Források
  1. Rumpolt, M.: Ein new Kochbuch. Rumpolt, Frankfurt am Main (1581). Online-kiadás: Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel (2009).